Om oss

Vi som äger och brukar Gunnagård heter Ulla och Gunnar Niklason. Vi har 4 barn som alla är födda och uppvuxna på Gunnagård.

Vi är ursprungligen från Kållered och Lindome. Gunnar är från början snickare och jag är förskollärare. Vi har båda ett genuint intresse för djur och natur. Dock har vi ingen längre utbildning vad gäller jordbruk men var tidigt intresserade av ekologi och att producera så miljövänligt som möjligt. Under åren har vi lärt av våra misstag och börjar nu bli ganska hyggliga på producera foder till djuren och potatis och grönsaker till folket. Mycket beror på naturens välvillighet och vår starka vilja att samarbeta med den och förvalta jorden på bästa sätt.

Vi går på denna linje även vad gäller sortimentet i vår gårdsbutik och har därför enbart ekologiska produkter så kunden kan känna sig trygg.

Vill du veta mer kan du läsa vår ” historia ” nedan.

 

Jag och min man Gunnar, då 24 och 28 år gamla sökte efter någonstans att slå oss ner efter att ha fått avslag på ansökan om bygglov ( strandrätt vid Lindomeån ) i Hällesåker där vi då bodde. En kväll var vi ute och dansade och träffade Lena som är dotter till Gunnagårds Arvid och som Gunnar kände sen tidigare. Hon berättade att Gunnagård stod tomt och skulle säljas. Vi tyckte det lät spännande och bestämde oss för att titta på stället och fråga vad som gällde .

Det visade sig att det var två bröder till som ägde stället i form av ett sterbhus. Eskil, Bertil och Arvid Olsson blev glada över vårt intresse och beslöt att vi skulle få arrendera Gunnagård på ett 5-årskontrakt i första skedet.

Vi flyttade in i Gunnagård i november 1980 och nu började ett hårt arbete för att få stället på fötter. Sista renoveringen var nämligen gjord 1947. Allt var senapsgult, grått och flagnade. Men vi var unga och ganska ” griska ” så det blev sakta men säkert bättre. Vi skaffade katt, hund, får, kalvar och hönor i rask takt.

1983 skulle vår första kalv ( då drygt 2,5 år ) kalva och det blev starten på vår mjölkproduktion. Vårt ” kära ” Arla kom och hämtade 25 l mjölk varannan dag. Helt fantastiskt. Vi utökade till 10 kor och hade också börjat odla potatis och lite grönsaker för avsalu.

Redan 1981 då vi började odla upp marken hade vi funderat klart och bestämt oss för att några gifter skulle vi inte använda i vårat brukande. I början var det oerhört svårt att få gödseln att räcka till våra 5 ha åker som var väldigt utarmade men vi strävade på och utökade djurantalet och blev så småningom självförsörjande på gödsel.

1986 fick köpa Gunnagård efter att ha arrenderat stället i 5 år. Vi öppnade vår gårdsbutik i det gamla hönshuset i slutet på 80-talet och därhåller vi till fortfarande. 1996 köpte vi ett glasväxthus på ” rot ” nere i Urshult i Småland.Det plockades ned under möda och transporterades till Ubbhult och sattes upp underännu större möda. Men bra blev det.

Efter flera utbyggnader av stallar har vi nu ca 80 mjölkande kor och ca 100 ungdjur och kalvar. Vi brukar ca 200 ha varav det mesta är foder till våra djur . Vi har ca 2 ha till potatisodling och ca 1 ha till våra grönsaksodlingar och 150 m2 växthus där vi odlar tomat,gurka och paprika / chili.

I växthuset drar vi också upp plantor till vår frilandsodling.På våren brukar vi ha försäljning av plantor av tomat, gurka , parika, chili, örter, kål och sallad samt en del blommor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera